Mitä etävastaanotolla voidaan hoitaa?

 
 

Etävastaanotolla saat paitsi asiantuntijan vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin tai pohdintoihin, lääkäri voi tehdä sinulle reseptin, lähetteen, lausunnon tai lääkärintodistuksen.

Etänä toteuttava vastaanotto mahdollistaa asiantuntijan tapaamisen helpolla, paikasta riippumattomalla ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Etävastaanotolle voit helposti osallistua yhdessä puolison, perheenjäsenen tai muun tukihenkilön kanssa.

Islan etävastaanotoilla painopiste on potilaan kohtaamisessa ja yksilölliseen tilanteeseen ja tarpeeseen suunnatuissa toimenpiteissä. Voimme antaa neuvontaa, tarjota “second opinionin” mahdollisiin aiempiin löydöksiin tai hoitosuunnitelmaan, aloittaa tai ottaa kantaa olemassa olevaan lääkehoitoon. Tarpeen vaatiessa ohjaamme potilaan tai perheen jatkohoitoon erikoissairaanhoitoon tai kollegallemme Islassa tai läsnävastaanotolle muualla.

Islan etävastaanotolla emme voi ottaa kantaa esimerkiksi akuuttiin raskausmyrkytys- tai tulehdusepäilyyn, sikiön vointiin tai kohdunkaulan tilanteeseen, nämä ovat asioita jotka vaativat fyysistä tutkimusta. Koska käytössä ei ultraääntä, emme suosittele etävastaanottoa potilaille joilla on on oireena ensisijaisesti poikkeavat alavatsakivut tai runsastuneet vuodot. Emme myöskään voi arvioida ulkosynnytinmuutoksia, laskeumaa tai asettaa kierukkaa. Toisaalta vastaanotoillamme voimme käydä läpi muualla tehtyjä löydöksiä ja niiden merkitystä jos aiheesta on itselle herännyt kysyttävää vasta myöhemmässä vaiheessa. Voimme myös tehdä lähetteen papa- ja HPV-näytteeseen Synlab:n toimipisteisiin ja tulkitsemme sinulle vastaukset, vaikka näytteenotto ei etävastaanotolla onnistukaan.

Aivan kuten läsnävastaanotolla, hoidon edellytyksenä on että potilas pitää tunnistaa luotettavasti. Islan vastaanotoilla tämä tapahtuu ensisijaisesti videotapaamiseen vaadittavan vahvan kirjautumisen kautta.

Etävastaanotto vastaa läsnävastaanottoa juridisesta ja vastuullisesta näkökulmasta ja samalla se oikeuttaa potilaan läsnävastaanottoa vastaavaan hoitoon. Potilaana olet oikeutettu vakuutuskorvaukseen vastaavin perustein kuin läsnävastaanotolla.

Tarvitseeko gynekologille lähetteen?

 
 

Gynekologin eli naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin yksityiselle vastaanotolle ei tarvitse lähetettä. Sama koskee Islan vastaanottoja, ajan voi varata suoraan ilman lähetettä.

Julkisella puolella erikoislääkärit kuten gynekologit toimivat pääosin erikoissairaanhoidossa ja sinne tarvitaan lähete joko terveyskeskus- työterveys- tai yksityislääkäriltä.

Erikoista sinänsä, gynekologin yksityisvastaanotolle ohjataan paljon potilaita lääkärien toimesta myös ilman lähetettä. Tällöin tilanne on tavallisesti se, että gynekologinen tutkimus, tilannearvio tai hoito katsotaan hyödylliseksi, mutta syystä tai toisesta ajatellaan ettei potilasta voi ohjata lähetteellä erikoissairaanhoitoon. Tämä on yksi monista terveydenhuoltojärjestelmän “kulttuuripiirteistä”, jotka ovat syvällä systeemissä ja joita on vaikea muuttaa. Esimerkiksi monet kohonneessa gynekologisen syövän riskissä elävät naiset ohjataan yksityisen gynekologin seurantaan samoin kuin hormonikorvaushoidon käyttäjät.

Voiko etävastaanotolta saada reseptin?

 
 

Kyllä. Aivan samalla periaatteilla kuin läsnävastaanotolla, myös etävastaanotolla voidaan kirjoittaa resepti tai reseptejä.

Paljonko maksaa yksityisellä gynekologilla käynti?

 
 

Yksityisen gynekologin 30min vastaanottopalkkio on tavallisesti 110-160eur, josta saa Kela-korvauksen (16eur). Tämän lisäksi maksettavaksi tulee toimistomaksu ja toimenpiteet tai tutkimukset kuten esimerkiksi kierukan laitto, ultraäänitutkimus tai papanäyte. Useimmat lääkärikeskukset laskuttavat lisäksi myös Kanta-yhteydestä aiheutuneista kuluista. Tavallisimmin asiakkaalle tulee 30min käynnistä maksettavaa 200-400eur riippuen tehdäänkö ultraäänitutkimusta tai muita lisätoimenpiteitä.

Islassa gynekologin vastaanottokäynti maksaa 126eur (Kela-korvauksen jälkeen 110eur) ja lisäksi maksettavaksi tulee 12eur järjestelmämaksu (Kanta-kulut). Yhteensä maksettavaa tulee 122eur.

Miten lääkärin etävastaanotto toimii?

 
 

Etävastaanotto voidaan toteuttaa joko suojatulla videoyhteydellä tai puhelimitse. Tärkeää on vastaanoton aikana pystyä luotettavasti tunnistamaan potilas. Käytännössä tämän toteuttaminen puhelimitse on hankalaa mikäli potilas ei ole aiemmasta tuttu. Monet suojatut videovastaanottoalustat käyttävät vahvaa kirjautumista, joka itsessään ratkaisee tunnistautumisen. Videoyhteydellä tunnistautuminen voidaan toteuttaa myös samoin kuin läsnävastaanotolla eli potilas voi esittää kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Etävastaanotto videon välityksellä edellyttää hyvää nettiyhteyttä ja luotettavaa päätelaitetta, joka voi olla tietokone, älypuhelin tai tabletti.